6. septembra 2017

• Po rozšírení sa budova stala druhou najväčšou logistickou halou v ČR.

• Od spustenia prevádzky 2. 12. 2016 rozoslalo Tchibo z Chebu už viac než milión zásielok.

• Najväčšími prínosmi investície sú stovky nových pracovných miest a skrátenie dodacích lehôt pre zákazníkov.

Spoločnosť Tchibo Praha po dokončení druhej časti výstavby v Panattoni Parku Cheb slávnostne otvorila rozšírené distribučné centrum pre svoj e-shop. Prenajímateľná plocha vzrástla z 39 000 m2 na 73 000 m2. V Chebe tak vyrástla druhá najväčšia logistická hala v ČR a najväčšie distribučné centrum spoločnosti Tchibo v strednej a východnej Európe. Prevádzka prvej časti haly bola spustená 2. decembra minulého roka a práve v týchto dňoch padla hranica jedného milióna odoslaných zásielok.

Investícia vo výške viac ako 60 miliónov eur patrí medzi najvyššie v regióne a reprezentuje významný impulz pre rozvoj Karlovarského kraja, ktorý bol zaradený medzi štrukturálne postihnuté oblasti. Jeden z najvýznamnejších svetových producentov kávy a líder českého online predaja v kategórii oblečenia vďaka svojim aktivitám v Chebe umožnil vytvorenie 348 nových pracovných miest. Spoločnosť Geis, ktorá pre Tchibo prevádzku celého distribučného centra zaisťuje, týchto zamestnancov zatiaľ zaradila do šesťdennej dvojsmennej prevádzky. Distribučné centrum vybudoval developer Panattoni Europe v spolupráci so skupinou Accolade, špecializujúcou sa na investície do priemyselných nehnuteľností.

„Najlepšou správou pre zákazníkov je výrazné skrátenie dodacích lehôt. Chebské distribučné centrum už pritom v súčasnosti zásobuje nielen český trh, ale tiež slovenský, poľský, maďarský, rakúsky, švajčiarsky a juhonemecký. Priemerne teraz rozosielame 25 000 zásielok denne,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Tchibo Praha Richard Hodul.

„Veľmi si vážim toho, že jeden z najvýznamnejších maloobchodných reťazcov zvolil na výstavbu veľkého distribučného centra práve Cheb, ktorý má mimoriadne výhodné dopravné spojenie do Nemecka. Dokončenie tejto výstavby pre spoločnosť Tchibo so sebou nesie hneď niekoľko ´naj´. Dostavaním druhej fázy sa stáva táto budova druhou najväčšou logistickou halou v Českej republike a chebská priemyselná zóna je na najlepšej ceste stať sa najväčším industriálnym parkom strednej Európy,“ hovorí Pavel Sovička, generálny riaditeľ Panattoni Europe pre ČR a Slovensko.

Stavbu budovy, v ktorej distribučné centrum sídli, financovala skupina Accolade. Teraz si ju spoločnosť Tchibo od nás prenajíma. Samotná budova má hodnotu viac ako 37 miliónov eur,“ hovorí Milan Kratina, CEO skupiny Accolade. „Len táto budova predstavuje štvrtinu celkovej novej nájomnej plochy pre ľahký priemysel a logistiku, ktorá bola v Českej republike za tento polrok postavená,“ dodáva Kratina.

„V nasledujúcich mesiacoch budeme prijímať ďalších zamestnancov, a to predovšetkým do robotníckych profesií. Distribučné centrum v Chebe je jedným z najmodernejších skladových priestorov, ale, možno prekvapivo, je skôr než na automatizácii či robotizácii založené na klasickej manuálnej práci. Tok tovaru je nastavený tak, že každá položka prechádza dvojnásobnou až trojnásobnou kontrolou, čo vedie k nižšej chybovosti a vyššej flexibilite pri ladení kapacity celého distribučného centra,“ hovorí generálny riaditeľ Dr. Johannes Söllner zo spoločnosti Geis.

Nové distribučné centrum spoločnosti Tchibo v Chebe sa špecializuje na B2C online biznis. Vnútri sa teda skladuje, triedi, pripravuje, balí a rozosiela tovar, ktorý si objednali zákazníci na webových stránkach e-shopu. Vďaka rozšíreniu v rámci druhej fázy výstavby budova disponuje veľkorysou kapacitou 30 500 paletových miest, a mala by teda zvládnuť aj najnáročnejšie špičkové obdobie pred Vianocami.

Tchibo je nemecký obchodný reťazec, ktorý pôvodne ponúkal iba kávu a kávové špeciality. Dnes predáva tiež spotrebný tovar, ktorého ponuka sa mení každý týždeň a tematicky je veľmi pestrá - od vybavenia domácnosti a kuchyne cez módu, šport, elektroniku, hračky, šperky až po záhradu. Svojím sortimentom Tchibo pokrýva viac než 75 % všetkých kategórií spotrebného tovaru. Online predaj predstavuje 30 % jeho celkových tržieb.

Chebská priemyselná zóna aktuálne zaberá cca 40 hektárov a celkový počet zamestnancov sa už teraz blíži k hranici 3 000. Vďaka rýchlemu príchodu nových investorov v posledných 2 rokoch sa Panattoni Park Cheb stal najrýchlejšie rastúcim industriálnym parkom v strednej Európe.

DC Tchibo Cheb v číslach

Celková prenajímateľná plocha

73 000 m2

Počet obsluhovaných krajín