Společnost Tchibo jako jeden z největších mezinárodně působících maloobchodních prodejců kávy a spotřebního zboží disponující mnohokanálovým distribučním systémem s vlastními obchody pokrývá svou nabídkou více než 75 % všech kategorií spotřebního zboží. Lídrem a inovátorem je nejen v nabídce zboží, ale i ve způsobu podnikání, kde klade velký důraz na odpovědný přístup. Cílem firmy je 100% udržitelné podnikání.

Proto se Tchibo již od roku 2006 aktivně angažuje v mnoha projektech v rozvojových zemích, kde se zaměřuje na trvale udržitelnou produkci kávy, bavlny či dřeva a zajištění odpovídajících pracovních a životních podmínek malopěstitelů i pracovníků v továrnách.

Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme dnes a budeme žít i zítra. Jde nám o ochranu životního prostředí a o respekt k lidem, s nimiž spolupracujeme. Chceme našim zákazníkům umožnit nakupovat takové produkty, pro které je charakteristická kvalita, příznivá cena a při výrobě spravedlivé sociální podmínky a ochrana životního prostředí. Během uplynulých let jsme intenzivně pracovali na tom, aby naše výrobky a dodavatelské řetězce byly odpovědnější. Jsme hrdi na to, čeho jsme dosáhli a zároveň si uvědomujeme, kolik toho ještě musíme udělat. Pravě v době klimatických změn, úbytku přírodních zdrojů a rostoucí chudoby se musíme jako firma snažit, abychom příští generaci zanechali svět, ve kterém budou moci i nadále žít kvalitní život. A proto budeme v našem úsilí pokračovat,“ uvedla Nanda Bergstein, ředitelka oddělení korporátní odpovědnosti Tchibo GmbH.

Výsledky odpovědného podnikání Tchibo v číslech:

Produkty obecně

·         69 % výrobků Tchibo pochází z továren zapojených do programu WE, jehož cílem je zlepšování pracovních podmínek a dodržování lidských práv zejména v jihoasijských továrnách.

·         Programu WE se zúčastnilo již více než 364 tisíc zaměstnanců u 387 dodavatelů.

·         Od roku 2006 se podařilo snížit emise CO2 související s transportem zboží Tchibo o 27 %.

Bavlna

·         Tchibo je třetím největším prodejcem výrobků z biobavlny na světě.

·         V roce 2018 pocházelo 86 % bavlny nakoupené pro výrobky Tchibo z odpovědné zemědělské produkce.

·         100% biobavlna se používá k výrobě veškerého oblečeni pro miminka a malé děti.

Plasty

·         Tchibo patří k pěti největším dodavatelům výrobků z udržitelných celulózových vláken na světě. 78 % celulózových vláken nakoupených pro výrobky Tchibo pochází z udržitelných zdrojů.

·         Přes 3,5 milionu PET lahví Tchibo v roce 2018 zrecyklovalo pro výrobu textilního zboží.

·         V roce 2019 Tchibo sníží spotřebu plastových sáčků během transportu zboží o 9,5 milionu kusů.

Dřevo a papír

• 100 % zahradního nábytku z tropického a boreálního dřeva má certifikaci FSC®.

• 63 % veškerého použitého dřeva či papíru pochází z udržitelných zdrojů.

• 100 % tištěných katalogů s týdenní nabídkou je vytištěno na papíru s certifikací FSC®.

Káva

• 100 % kávových nápojů nabízených na kávových barech v obchodech Tchibo je z kávy s certifikací Fairtrade.

• Vzdělávacím programem Tchibo Joint Forces!® prošlo již 35.000 farmářů.

• 100 % kávy pro kapslový systém Cafissimo pochází z certifikované udržitelné produkce

Aktuální nabídka udržitelného sortimentu spotřebního zboží:

• Od 3. 6. kolekce Plážová móda, jejíž výrobky vznikly ze zdánlivě nepoužitelného odpadu ze světových moří a oceánů. Odhozené PET lahve a staré rybářské sítě Tchibo přetváří v nové věci. Za využití regenerovaného nylonu ECONYL® a recyklovaných PET lahví vzniklo sportovní módní oblečení jako jsou legíny, šortky, funkční trika, mikiny či plavky.

• Od 8. 7. kolekce Tak trochu jiné prádlo je pro všechny vyznavače svěžího stylu, jejichž srdce bije pro udržitelnost. Veškeré produkty této kolekce, spodní prádlo, domácí oblečení či povlečení, jsou z biobavlny nebo z bavlny s certifikací GOTS (Global Organic Textile Standard).

• Od 29. 7. kolekce Pomocníci do domácnosti, která poskytne možnost využít k úklidu domácnosti promyšlené pomůcky z recyklovaných plastů.

• Od 12. 8. kolekce Dětská móda pro nejmenší nabídne oblečení ze 100% biobavlny.

Proč je biobavlna lepši než běžná bavlna?

Ekologické pěstování bavlny chrání přírodu, šetří půdu a snižuje spotřebu vody. Tím přispívá k tomu, aby lidé i v budoucnu mohli pěstovat potřebné plodiny. Při konvenčním pěstování bavlny se používají škodlivé chemikálie, které májí negativní vliv na spodní vody, hmyz i zdraví samotných pěstitelů bavlny.

• Na jedno triko z biobavlny se použije o 434 litrů méně vody, než na triko z bavlny vypěstované konvenčním způsobem.

• 198 milionů naplněných van o objemu 150 l je množství vody, které společnost Tchibo dokázala ušetřit v roce 2018 díky používání bavlny z odpovědné produkce.

Více o společnosti, výrobcích a obchodní síti naleznete na stránkách:

tchibo.cz, tchibo.com/cz

facebook.com/TchiboCeskarepublika