A takarékos bánásmód a növényvédő szerekkel, hatékony és az energiaforrásokat kímélő termelési módszerek, nagyobb terméshozam, ezzel együtt magasabb jövedelem és iskoláztatás a gyapottermelő farmerek és családtagjaik számára – ezek a Cotton made in Africa program célkitűzései.

A Cotton made in Africa pamutból a Tchibo már több mint egy millió pólót, tunikát és más textílterméket készített.
A műtrágya és a növényvédő szerek hatékonyabb felhasználása, magasabb terméshozamok és ezt követően több pénz a farmereknek: ezt ígéri a Cotton made in Africa program. A kezdeményezést a Dr. Michael Otto által alapított Aid by Trade Foundation nevű alapítvány hívta életre, melynek további célja, hogy a programban résztvevő országok lakóinak iskolázottságát növelje. Azoknak a farmereknek, aki részt vesznek a Cotton made in Africa kezdeményezésben, képessé kell válniuk arra, hogy gyermekeik iskolába járását lehetővé tegyék.


Üzleteljünk együtt…

… így valósulhat meg az „egyenlők közötti kereskedés”, melynek sokkal több értelme van, mintha továbbra is a klasszikus értelemben vett fejlesztési pénzeket fizetnénk – mondja James Shikwati, a kenyai Inter Region Economic Network (IREN) szervezet igazgatója.

Ennek szellemében tevékenykedik az Aid by Trade Foundation. Az így megteremtett „Win Win” helyzettel mindenki jól jár, véli a Tchibo környezetvédelmi menedzsere, Stefan Dierks. „A cégek profitálnak a fenntarthatóbb gazdálkodásból, ezáltal pedig a hosszú távon biztosított nyersanyagból. A farmerek mindenképpen nyertesei a helyzetnek, de a környezet is, és persze főként vásárlóink, akik jó érzéssel viselhetik a legtrendibb divatot.”

A Cotton made in Africa megadja a válaszokat

Afrika számos gyapottermelő vidékén a farmerek általában nincsenek a fenntartható gyapottermelés know-how-ja birtokában, ez pedig nagyon hátrányos a termőtalajra, a talajvízre és a helyi lakosok egészségére nézve. Az Aid by Trade alapítvány oktatási tevékenysége révén a farmerek megtanulják, hogyan bánjanak környezet- és egészségkímélő módon a növényvédő és a trágyázó szerekkel, valamint hogyan használják fel hatékonyan a rendelkezésre álló esővizet. Ezzel és más egyéb intézkedésekkel növelni tudják a terméshozamot és az általuk megtermelt gyapot minőségét. Olyan cégek kiterjedt hálózata, mint a Tchibo, az Otto-csoport, a Tom Tailor, a Rewe, a Puma, a S.Oliver, a Peek & Cloppenburg, a Mustang és az Anson’s, valamint a német Gazdasági Együttműködési Minisztérium, valamint az olyan nem kormányzati szervezetek is, mint a NABU természetvédelmi szövetség, a német Welthungerhilfe segélyszervezet és a WWF biztosítják az erős márkaígéretet és a működő, értékteremtő láncolatot.

Híres támogatók: a Bill & Melinda Gates Alapítvány

A Cotton made in Africa program négy afrikai országban tevékenykedik: Burkina Fasóban, Beninben, Zambiában és Mozambikban. Ezekben az országokban összesen 52 millió ember él, akik a világ legszegényebb népeihez tartoznak. Átlagban egy lakos napi 1-2 eurót keres. Sokan közülük analfabéták. A Cotton made in Africa kezdeményezésben mintegy 150 000 kistermelő vesz részt, családtagjaikkal együtt ez hozzávetőlegesen egymillió embert jelent. 2008 vége óta a Bill & Melinda Gates Alapítvány 24 millió amerikai dollárral támogatja a Cotton made in Africa programot. Ezáltal a kezdeményezés Malawiban és az Elefántcsontpart hat országában folytathatja munkáját.

Biztos jövedelem, magasabb terméshozam

A farmerek már röviddel az áru leszállítása után hozzájutnak pénzükhöz. A Cotton made in Africa által oktatásban részesített termelők termésmennyisége Zambiában 150%-kal emelkedett. Ezáltal Zambiában mintegy 80%-kal nőttek a bevételek. A rendszeres jövedelem révén a termelők családjainak életkörülményei is jelentősen javulnak.

A Tchibo a Cotton made in Africa gyapot jelentős átvevőjének számít. Cégünk idén több mint kétmillió textíliát rendelt a Cotton made in Africa kezdeményezéstől, és ez a szám a jövőben tovább növekszik majd. „Az Aid by Trade Foundation céljai jelentős mértékben egybevágnak a Tchibo törekvéseivel – nyilatkozta Hamid Dastmalchian, a Consumer Goods igazgatója. – A Tchibónál fejlesztéspolitikai szempontból különösen fontosnak tartjuk a kereskedelem révén nyújtott segítséget, mert lehetővé teszi az egyenrangú partnerek közötti kereskedést. Így az adakozás alternatívájaként a vásárlók hosszú távon részt vehetnek ebben a közvetlen segítségnyújtásban.”