Pred pár dňami bolo slávnostne otvorené rozšírené distribučné centrum Tchibo v Panattoni Parku Cheb. Dokončením tretej fázy výstavby o ďalších približne 30 tisíc m2 sa hala, spolu presahujúca 100 000 m2, stala najväčšou, tento rok dokončenou priemyselnou budovou v Českej republike. Tchibo, jeden z najvýznamnejších svetových producentov kávy a zároveň predajca spotrebného tovaru, je nájomcom už od prvej fázy výstavby v roku 2016. Nová časť areálu ašpiruje na vysoké hodnotenie ekologickej certifikácie BREEAM New Construction na úrovni „Excellent“.

Hodnota investície po rozšírení dosiahne takmer 30 miliónov eur, prenajímateľná plocha všetkých etáp presiahne 100 000 m2 a hala celkom ponúkne 57 000 paletových miest a 60 000 miest pre kartónové škatule. Doposiaľ slúžila výhradne ako B2C centrum pre e-shop Tchibo, po rozšírení a vybavení plánovanými technológiami prevezme budúci rok aj časť B2B logistických procesov týkajúcich sa kamenných obchodov a predajných kútikov Tchibo. Okrem certifikácie hál na vysokej úrovni udržateľnosti spoločnosť Tchibo tento rok zmenila spôsob dopravy tovaru do Chebu - namiesto kamiónov využíva až k nemecko-českej hranici vlaky a pomocou kamiónov prepravuje kontajnery len posledných niekoľko kilometrov.

Teší ma, že tento významný míľnik pripadol práve na tridsiate výročie pôsobenia spoločnosti Tchibo v Českej a Slovenskej republike. Rozšírenie distribučného centra je pre nás jasným záväzkom voči Chebu, voči Česku, Slovensku aj okolitým krajinám, ako zásadnému stavebnému kameňu našej európskej logistickej stratégie. Vnímame priemyselný park v Chebe ako vysoko funkčné logistické centrum a skvelé strategické miesto na distribúciu našich výrobkov. Perfektne funguje pre všetky krajiny zapojené do e-commerce a neustále potvrdzuje svoju dôležitosť,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Tchibo Slovensko a Tchibo Praha Richard Hodul.

Tchibo je jedným z najväčších výrobcov kávy na svete, zastáva tiež poprednú pozíciu na trhu kávového občerstvenia a je rovnako jedným z najväčších medzinárodne pôsobiacich maloobchodných predajcov. Svoje výrobky ponúka prostredníctvom viackanálového distribučného systému, ktorý tvorí sieť kamenných predajní Tchibo, internetový obchod a sieť predajných kútikov vo vybraných predajniach obchodných reťazcov. Spoločnosť bola založená v roku 1949 v nemeckom Hamburgu, kde má svoje ústredie. Na vtedajší československý trh vstúpila v roku 1991.

Z distribučného centra v Chebe expeduje Tchibo denne 40 – 60 tisíc zásielok do 7 krajín Európy, po dokončení prestavby a dovybavení modernými technológiami to bude viac ako 100 000 zásielok za deň. Na manipuláciu s týmto objemom tovaru má Tchibo k dispozícii 83 kamiónových brán a 7 drive-in rámp, priestor pre cca 150 výmenných nástavieb, 100 miest pre kamióny a 200 parkovacích plôch pre návštevníkov a zamestnancov.

Chebský priemyselný park patrí k najlepším v strednej Európe, ako vyplýva z hodnotenia expertov, ktorí porovnávali priemyselné parky naprieč hlavne strednou Európou v rámci CIJ Awards 2017. Pozíciu najlepšieho parku Cheb získal vďaka udržateľnej výstavbe developerskej spoločnosti Panattoni a investíciám skupiny Accolade do nájomných industriálnych budov pre spoločnosti DHL, BWI a Tchibo. Práve budova pre Tchibo potom získala ďalšie prvenstvo, keď bola vyhodnotená ako najlepšia samostatná priemyselná budova určená k prenájmu.