A kávé az idők változásának tükrében

A kávé mai kultúránk egyik legkedveltebb forró itala. Felfedezése óta jelentős befolyást gyakorol a különböző országok gazdasági, politikai és társadalmi viszonyaira. Fogyaszthatjuk stílusosan, megadva a módját, felhörpinthetjük gyorsan, állva, vagy kis termoszba töltve magunkkal vihetjük az irodába. Egy biztos: a kávé kultúránk részévé vált.

A kávé legendája

Egy napon, ahogy mindig is, Kalid, a kecskepásztor a nyáját őrizte a Jemeni-hegyvidék legelőin. Egyszer csak néhány kecske piros színű bogyókat legelt a bokrokról. Miután a kecskék megették ezeket a gyümölcsöket, annyira élénkké és kitartóvá váltak, hogy még éjszaka sem tudnak lenyugodni. Ez felkeltette Kalid kíváncsiságát, és elhatározta, hogy ő is megkóstolja a termést. Ezt követően saját magán is megtapasztalta a bogyók kellemes, élénkítő hatását.

Minderről tudomást szerzett a közeli kolostor apátja is. Leszedette a bokrok bogyóit, hogy főzetet készíttessen a rendjébe tartozó szerzetesek számára. Kiderült, hogy a hatás a szerzetesek esetében is hasonló: képesek éjszakákon át imádkozni anélkül, hogy elfáradnának.

Rövidesen már nem is akartak lemondani erről az új italról, és készleteket halmoztak fel belőle. Az esős időszakban a bogyókkal teli ágakat nyílt tűz fölé lógatva szárították. Nem vették észre, hogy az egyik ág a tűzbe pottyant, kissé elszenesedett, majd aromás illat áradt belőle. Mivel az illat igencsak kellemes volt, a szerzetesek kivették a babszemeket a parázsból, szétmorzsolták, majd az így kapott porból készítették el a megszokott főzetüket. Hamar rájöttek, hogy az eképpen elkészített ital íze sokkal ínycsiklandozóbb, és élénkítő hatásából sem veszített.

És íme, a kávébab titka napvilágra került!

Az igazság

Bizonyos feltételezések szerint Etiópia – talán az Abesszin-fennsíkon található Kaffa tartomány – a kávé őshazája. Valójában máig sem tisztázott, hogy a kávé feltételezett őshazájáról, Kaffáról kapta-e a nevét. Egy másik elmélet szerint a kávé elnevezés az arab-török élénkítő italt jelölő „kahwe” szóból származik.