Termékfejlesztés

Cipők, fürdőruhadivat, reggelizőkészlet és hifi-berendezés: a Tchibo évente mintegy 2000 termék kifejlesztését valósítja meg. Az adott árucikkek a hetente váltakozó témához kapcsolódóva jelennek meg.

A termékötleten, annak megtervezésén és megvalósításán egy termékmenedzserekből, beszerzőkből, marketingszakemberekből és minőségfejlesztőkből álló csapat dolgozik, az adott szakterület kiváló szakemberei. Van például „fürdőszoba és lakberendezés”, „női ruházat és kiegészítők”, valamint „gyermekek és szabadidő” témára szakosodott csapatunk – hogy csak néhányat említsünk.

Termékmenedzsment

Termékmenedzsereink egy jól kidolgozott rendszert követve folyvást új elképzelések után kutatnak. Először is feltérképezik az adott időszak várható viselkedési mintáját: A jövő év inkább az otthon töltött időről szól? Tehát az emberek otthon érzik magukat a legjobban? Vagy talán inkább túráznak majd a természetben? Belföldön vagy inkább külföldön fognak nyaralni? Ezek a trendek valamennyi területet érintik: a divatot, a bútorokat, az utazási szokásokat és a szolgáltatásokat. A Tchibo termékmenedzsere tehát folyamatosan figyeli az aktuális irányzatokat.

Termékmenedzserünk vásárokon tájékozódik a jövő divatos színeiről, formáiról, vonalvezetéséről, anyagairól és terméktrendjeiről. Ezután úgynevezett hangulati montázsokban foglalja össze az adott témákat (pl. farmer, lenvászon, natúr termékek). Ezek a montázsok szolgálnak a kidolgozandó termékkínálat alapjául.

Ha szükséges, a termékmenedzser akár fel is keresi az aktuális divatirányzatot diktáló városokat. A női divat és a fehérnemű felelősei például Párizsba, Rómába vagy Milánóba utaznak. A fiataloknak szóló divat tervezői pedig Londonban, Amszterdamban és Koppenhágában gyűjtenek ihletet. Termékmenedzsereink a divat nagyvárosaiban tájékozódnak a színekről, vonalvezetésekről és stílusokról, valamint az aktuális műszaki, divat- és lakástrendekről.

És mi tetszik vásárlóinknak? A termékmenedzser mindent a gyakorlatban tesztel: a fogmosópohár prototípusát először saját fürdőszobájában próbálja ki, felteszi próbaként a sálat, és utazásai során teszteli a bőröndök és az utazótáskák strapabíróságát. Az adott termékmenedzser általában egy vagy több termékcsoportért, ezáltal pedig egy egész hét termékkínálatáért felel.

Miután megszületett a döntés, hogy az adott időszakban melyik termék, anyagfajta és vonalvezetés kerüljön be a kínálatba, a minőségmenedzsmenttel együttműködve meghatározzák az egyes termékjellemzőket. Ezek között a legfontosabb minőségi kritériumok az alakot követő vonalvezetés, a feldolgozás módja, a mindennapi használhatóság és az anyaggal szemben támasztott követelmények.

Beszerzés

Melyik beszállító gyártsa le az adott cikket, például a már említett sálat? Legyen az anyag minősége és természetesen az ár is megfelelő, és persze az is fontos, hogy az adott partner betartsa a szállítási határidőket. Mielőtt azonban a beszerzés a megvalósítás fázisába jutna, a beszerzőnek meg kell keresnie az adott termék mindenkori legjobb beszállítóját. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb partnert találhassa meg, rögzíteni kell a termék jellemzőit és részletes leírását. Ezenkívül a termék- és minőségmenedzsmenttel közösen meg kell határozni a legfontosabb termékjellemzőket is, ilyen például az anyag, a forma és a feldolgozás. A beszerzés feladatainak végrehajtása érdekében a beszállítók és gyártók globális hálózatát működteti. A Tchibo arra törekszik, hogy megtalálja a megfelelő ár-érték arányt, ezért számos gyártóval működik együtt szerte a világon, sőt, Hongkongban még saját beszerzési irodát is fenntart. A beszállítók gyakran csak bizonyos termékekre szakosodnak: egyesek csak üveg-, mások csak fém- vagy műanyag termékeket gyártanak.

A beszállító végső kiválasztása előtt a gyártó mintát ad a mindenkori termékből. A Tchibo csak akkor köt szerződést a beszállítóval, ha valamennyi általa megszabott feltétel teljesült. Csak azok a beszállítók kapnak megbízást a termék gyártására, akik minőségi szabványaink szerint dolgoznak, ideértve a társadalmi és ökológiai szempontokat is.

A megfelelő beszállító kiválasztása után, a termék előállítása közben többször is felmerülhet a módosítás igénye, illetve utómunkálatokra is szükség lehet. Például textiláruink esetében az adott szabásvonalat folyamatosan alakítjuk, elektronikai cikkeknél pedig ellenőrizzük a készülék megfelelő működését. A gyártási folyamat – termékminta alapján vagy a gyártás helyszínén végzett – rendszeres ellenőrzése fontos eleme a Tchibo minőségbiztosítási rendszerének. Mennyire jó a varrások eldolgozása, kékkel világít-e éjszaka a rádiós ébresztőóra, hogy szól a hifi-berendezés?

A Tchibo csak abban az esetben engedélyezi nagy mennyiségben a gyártást, ha valamennyi előírás teljesült. Az egyes termékek tekintetében a Tchibo hétről hétre piacvezető. Emellett a Tchibo a „Cotton made in Africa” gyapottermékek legnagyobb felvásárlója.

Minőségbiztosítás

A beszállító kiválasztása után minőségellenőreinknek továbbra is rengeteg a dolga, mert a gyártási folyamat – termékminta alapján vagy a gyártás helyszínén végzett – rendszeres ellenőrzése fontos elem minőségbiztosítási rendszerünkben. Minőségellenőreinknek sok a teendője azután is, hogy megérkeznek az első termékminták a beszállítóktól. Ellenőreinknek hat házon belüli vizsgáló helyiség áll rendelkezésére a Tchibónál, ahol munkatársaink mosással, vasalással, szétfűrészeléssel és szétdarabolással ellenőrzik a termékeket. Házi modelljeink segítségével a méreteket is górcső alá veszik: Tényleg tökéletesen követi az adott ruha a test vonalát? Milyen érzés viselni? Amennyiben a minta nem felel meg minőségellenőreink elképzelésének, beszállítóink részletes leírást kapnak az adott termék tökéletesítéséhez.

Ha a termék megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, akkor a belső ellenőrzésen felül még akkreditált, külső intézetek is ellenőrzik a biztonsági szempontból fontos funkciókat. A Tchibo jelenleg 20 független vizsgálóintézettel működik együtt, melyek többek között a termékek károsanyag-tartalmát tesztelik.

A minőségi folyamat valamennyi szakasza tükrözi a termékekkel szemben támasztott magas követelményeket, melyeket a Tchibo a biztonsággal, funkcionalitással, anyagfeldolgozással és a termékek tartósságával kapcsolatban határoz meg. Az adott árucikk csak akkor kaphatja meg a TCM-megjelölést, ha a biztonság és a károsanyag-tartalom szempontjából legalább egy független vizsgálóintézet bevizsgálta a terméket, és az valamennyi minőségi kritériumnak megfelelt.

További információt a www.tchibo-qualitaet.de oldalon talál.

Marketing

Marketingstratégiánk négy fontos lépésből áll. Először is a heti fázis koncepciója készül el. A termékmenedzsment áruválasztékra és a fő termékekre vonatkozó javaslataiból kiindulva a marketingszakemberek szóban és képben meghatározzák a fázis kulcsmondatát és a marketing alapvető elemeit (többek között a mottót, a vizuális kulcsmotívumot, a fotókat és a modelleket). Ezzel a lépéssel meghatározzák a marketingstratégia vezérfonalát, melyhez a továbbiakban valamennyi résztvevőnek tartania kell magát.

Ezt követi a csomagolás. Minden egyes termék estében meg kell határozni a legfontosabb jellemzőket, melyeket marketing szempontból releváns kijelentésekké kell sűríteni. Ez alapján készítik el a fotókat, szövegeket és illusztrációkat, amelyek a termék gyakran komplex értéktöbbletének ábrázolásához szükségesek. Ez nem mindig egyszerű, mert a termék értéktöbbletét néhány sor és egy kifejező fénykép segítségével, spontán módon kell ismertetni a vásárlóval. Mivel 2000 tényleges és 1500 tesztértékesítés történik évente, a hetente megújuló kínálat roppant nagy feladatot jelent munkatársainknak. Harmadik lépésben a marketingszakemberek elkészítik az aktuális katalógus tervét. Az úgynevezett katalógus-vázlatban kidolgozzák a kiadvány külső megjelenését, meghatározzák a magazin oldalszámát, és elhelyezik a termékeket. A termékmenedzsment javaslatai alapján a marketingesek előkészítik a termékfotózást. Az adott témához kapcsolódó fényképeket lehetőleg Hamburgban készítik el. Az egyes magazinok különböző, terjesztés szerint optimalizált változatokban jelennek meg: üzletekben kihelyezett magazinként, csomagküldő magazinként és a kereskedelmi forgalomban megtalálható termékkatalógusként. Az interneten megjelenő változat külső jegyei a magazinét idézik.

Végül, a marketingtevékenység legmagasabb lépcsőfokán Németországban a TV-reklámok következnek. Ezek a reklámok elsősorban a fő termékekre fokuszálnak, miközben az adott fázis mondanivalóját hivatottak képviselni, a következő meggyőző üzenettel: "Ezt csak a Tchibo kínálja Önnek"!

Kirakatrendezők – a megjelenítés alakítói

Tíz héttel a tényleges értékesítés előtt a kirakatrendezők elkészítik a tervezett témavilág kirakatát a hamburgi központban. Hogy ez biztosan ugyanígy nézzen majd ki minden egyes üzletben, az üzletvezetők számára szemléltető fényképeket és videofelvételt készítenek. A kirakatrendezők a magazin alapján dolgoznak: a kirakat elrendezésének az adott fázis hangulatát kell tükröznie.