A valódi eszpresszó elkészítéséhez átlagosan 42 kiváló minőségű, eszpresszóhoz pörkölt kávészemre és egy nagynyomású eszpresszó gépre lesz szükség. Adagonként 40 ml közepes keménységű vizet, vagy alacsony ásványi anyag tartalmú szénsavmentes ásványvizet érdemes használni. Mielőtt nekiáll, alaposan tisztítsa meg és törölje szárazra a szűrőt, a szűrőkart, a főzőfejet és a tömörítőt.

Eszpresszóhoz közepes fokozaton érdemes megőrölni a kávét, amellyel közepes durvaságú őrleményt kap. Az ujjak között elmorzsolva a liszt és a búzadara közötti szemcsenagyságra van szükség. Lehetőleg mindig frissen őröljön, így a szemekben rejlő aromák intenzívebbek lesznek! A durvább őrlési fokozaton készülő, durva kávéőrlemény filterkávéhoz, ill. dugattyús kávéfőzőhöz való.

Adagonként 7-9 gramm kávét tanácsos használni. Miután elhelyezi az összeállított szűrőkarban, le kell simítani a tetejét és megkocogtatni, hogy egyenletesen belesimuljon a kávé. Egy határozott mozdulattal, mintegy 20 kg-nyi nyomással merőlegesen rá kell nyomni a tömörítővel (tamper)! Ezután vigyázni kell, hogy ne üssük hozzá semmihez, mert ha megtörik a kávépogácsa lehet elölről kezdeni. Ha a kávépogácsa nem egyenletes, akkor a víz csak az egyik oldalon folyik át, és a kávé zamatát nem tudja kiadni.

A legideálisabb, ha 92°C fokos vízzel, 9 bar nyomás alatt engedi le a kávét, előmelegített csészébe. Az őrlemény finomságának olyannak kell lennie, hogy az első kávécseppek mintegy 5 másodperc múlva jelenjenek meg, és egy adag eszpresszó 20-30 másodperc alatt folyjon át rajta. Végeredménynek 30 ml eszpresszót kell kapni, tetején a mogyoróbarnán csillogó cremával.

Vegyen egy kiskanál kristálycukrot, például barnacukrot, amit a szakértők ajánlanak (az eszpresszóhoz nem a kockacukor dukál). A tökéletes kávéhab, a crema kiállja a cukorpróbát: a kávé tetejére lazán elhelyezett cukorszemek a tömör kávéhab tetején maradnak. Csak néhány pillanat elteltével – miután teleszívták magukat az eszpresszóval - süllyednek bele a habrétegbe. Igaz, hogy minden jó kávé alapja a tökéletes eszpresszó, de nem kell itt megállni.

Olyan tejet válasszon, amelynek zsírtartalma 3,5 %, de ami ennél is fontosabb, hogy fehérjetartalma 100 grammra vetítve meghaladja a 3 grammot. Ezt a legtöbb gyártó feltünteti a csomagoláson. Hideg tejjel kezdje a habosítást, és figyelje, hogy a tej hőmérséklete ne menjen 60-65 °C fok fölé, mivel a tejcukor ekkor a legédesebb. Ha ennél melegebb, akkor megéghet és kesernyéssé válhat. Egyenletesen gőzöld, a tévhittel ellentétben nem kell rázogatni, csak tartsd az edényt! A gőzölés első szakaszában levegőt fújunk a tejbe, majd ezt finomítjuk, vagyis arra törekszünk, hogy a habban a buborékok alig legyenek láthatóak. Ha kész, egy határozott mozdulattal üsse oda az edényt az asztalra, hogy a nagyobb buborékok kipukkadjanak és krémes, tejszínes legyen a tejhab.

A leglátványosabb díszítéseket tejhabbal tudjuk elérni. Nem ördöngösség, de kell hozzá gyakorolni. A kapott eredmény meghálálja, különösen, ha a reggeli ébredés részévé válik! Fontos az alapanyagok jó minősége és a frissessége! A tökéletes eszpresszót a habosított tejjel felöntve és egy kis technikával ötvözve kaphatjuk meg a kívánt mintát a kávé tetejére. Indulhat is a nap!