Minden héten vonzó termékkínálattal lepjük meg vásárlóinkat. Használati cikkeink gyártása során nemcsak a kiváló termékminőségre ügyelünk, de a nyersanyagtermelés és a választék előállítása folyamán szem előtt tartjuk a társadalmi és környezeti normák betartását is.


Társadalmi és környezetvédelmi felelősségvállalás

Meggyőződésünk, hogy a vállalkozói siker nem mehet ember és környezet rovására. Így arra törekszünk, hogy használati cikkeink gyártása során a munkakörülmények tartós javulását érjük el a gyárakban. Ezért minden üzleti kapcsolat alapja a Social Code of Conduct (SCoC) magatartási kódex, mely 2006 óta minden beszerzési szerződés részét képezi. A kódexet 2011-ben olyan környezeti vonatkozású előírásokkal is kiegészítettünk, mint például az energiahatékonyság.

A beszállítók képzése

A gyártókat támogatjuk a szabványok követelményeinek teljesítésében. A gyárakban, a munkakörülmények hosszú távú javítása érdekében, 2007 óta a WE („Worldwide Enhancement of Social Quality“) képzési programot alkalmazzuk.
 A gyárak tulajdonosai, a menedzsmentje és az alkalmazottai, valamint a Tchibo beszerzése közötti irányított párbeszéd segítségével támogatjuk beszállítóinkat, hogy üzemükben átfogó szociális és környezetvédelmi követelményeket tudjanak megvalósítani lépésről lépésre az előttük álló beszállítói szinteken. Eddig 323 gyártó vett részt képzéseken, ill. végezte el a WE programot.

Elkötelezettség a tűzvédelem terén

A Bangladesben tapasztalt, hiányzó tűzvédelem elleni küzdelem érdekében, a Tchibo, a világon második vállalatként, már 2012-ben aláírta a vezető szakszervezetek és nem kormányzati szervezetek által kezdeményezett tűzvédelmi és épületbiztonsági megállapodást (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh), melyhez 2013 májusa óta 200 nemzetközi ruházati vállalat csatlakozott. 

Detox Commitment

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet 2011-ben indította útjára Detox-kampányát, hogy felhívja a figyelmet a textilgyártásban használt veszélyes vegyszerekre. A Detox Commitment aláírásával és közzétételével 2014 októberében, sok más nemzetközi kereskedelmi vállalathoz hasonlóan vállaltuk, hogy textilgyártásunkból 2020-ig kivonjuk a veszélyes vegyszereket.  

Fa és pamut fenntartható forrásokból

Textilek, kerti padok és asztalok: Sok termékünk alapanyaga a pamut vagy a fa. Az általunk kínált termékeknek számos kívánalomnak kell megfelelniük: jó kidolgozás, divatos megjelenés és tartós minőség. Vásárlóink számára a minőség azonban azt is jelenti, hogy az értékes nyersanyagok felelős forrásokból származnak.

Trópusi és északi fafajtákból készült kerti bútorainkhoz kizárólag FSC® tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot használunk, mely környezetbarát és társadalmilag elfogadható erdőgazdálkodásból származik.  A fenntartható pamutból készült textilek arányát folyamatosan növelni szeretnénk. 2015-ben textíliáink 80%-a fenntartható pamutból (Organic Cotton, Cotton made in Africa, Better Cotton Initiative, GOTS) készült. Olyan partnerekkel működünk együtt, akik világszerte síkra szállnak a gyapot hagyományos termesztési mód helyett felelős módon történő termesztéséért.

Képzési projektek a Tchibo kávéültetvényein

Sok textíliánk afrikai származású pamutból, ill. pamuttal készül. Ezért tagjai vagyunk a „Cotton made in Africa” (CmiA) kezdeményezésnek, és gyapotjuk megvásárlásával, valamint Beninben és Zambiában képzési projektekkel támogatjuk az afrikai gyapottermesztőket.

További információkat a Fenntarthatósági mérleg 2015 dokumentumban olvashat.

Adatok és tények

• A 2015-ös kereskedelmi évben a tanúsítvánnyal rendelkező, ill. jóváhagyottan fenntartható termesztésből származó pamutot tartalmazó textíliák aránya csaknem 80% volt – ez 2012-höz képest csaknem kétszeres mennyiség. Az „Organic Cotton Market Report“ szerint a Tchibo ezzel a világon a negyedik helyet foglalja el a hagyományos helyett ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó pamutra leggyorsabban áttérő vállalatok között.
• A Tchibo 2014-ben elvégeztette a GOTS-tanúsítást, és 2015-ben kínált először GOTS tanúsítvánnyal rendelkező textíliákat.
• Fa- és papírtermékeink 40%-a a Forest Stewardship Council® (FSC®)szigorú irányelvei szerinti tanúsítvánnyal rendelkezett.
• A Cotton made in Africa (CmiA) iránti elkötelezettségünk keretében a nyugat-afrikai Beninben 2010 óta eddig öt új iskolát nyitottunk és 10.000 tankönyvet, valamint 30.000 iskolai egyenruhát bocsátottunk rendelkezésre. A beiskolázási arányt 8,2%-ról 80%-ra tudtuk növelni.